Record Details

تطبيق استبانة التكرارالغذائي لتقييم اسلوب الغذاء ونمط الحياة على المصابات بسرطان الثدي

Journal of the Faculty of Medicine Baghdad

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title تطبيق استبانة التكرارالغذائي لتقييم اسلوب الغذاء ونمط الحياة على المصابات بسرطان الثدي
Applying food frequency questionnaire to evaluate the dietary pattern and life style on women with breast cancer
 
Creator Alabbody, Huda H.
Al- Nasiry, Ban S.
Kadhim, Khalida H.
 
Description الخلفية: سرطان الثدي هو من اكثر السرطانات شيوعا بين النساء وهو ثاني انواع السرطانات انتشارا في العالم بعد سرطان الرئة. بموجب احصائيات منظمة الصحة العالمية  لعام 2012 سرطان الثدي شكل 22.9% من السرطانات في النساء.
الهدف من الدراسة: صممت الدراسة لتقييم النمط الغذائي وبالاخص منتجات الالبان ودورها في حدوث سرطان الثدي في النسوة العراقيات في مدينة بغداد وضواحيها .
الحالات وطرائق العمل: أجريت الدراسة على 100 امرأة مصابة بسرطان الثدي كـ (مجموعة الحالة) قورنت بـ 100 اخرى غير مصابات كـ  (مجموعة سيطرة) استخدم البرنامج الاحصائي الـ  (SPSS) اصدار 22 لتحليل البيانات وحساب قيم مربع كاي (X).
النتائج أن معظم النساء في المجموعتين: 71٪ كن من ذوات الوزن العالي بمؤشر كتلة جسم = (25-29.9)   BMI, 90% من النسوة البدينات كن في مجموعة الحالة بمؤشر كتلة جسم 30 وأكثر, و82% من النساء ذوات الوزن الطبيعي كن في مجموعة السيطرة بمؤشر كتلة جسم (24.9 - 18.5 =BMI). أكثر مرحلة عمرية كانت النسوة منقطعات الطمث 61٪ في كلا المجموعتين, وقد شكل تناول الالبان عالية الدسم قيمة احصائية ملحوظة بزيادة خطر الاصابة بسرطان الثدي بنسبة احتماليةOR=1.625, CIs 95%=  0.686 -  3.847)  (. لوحظ قلة تناول الفاكهة والخضروات في مجموعة الحالة وكذلك كان هناك اهمية احصائية للممارسات اللاصحية كالتدخين، إذ سجلت 68% من نسبة النسوة المدخنات كن في مجموعة الحالة. كان هناك اهمية احصائية للممارسات الصحية كالنشاط البدني المنتظم اذا قورن بعدم الممارسة مع من كانت تمارس اسبوعيا او اكثر بنسبة ارجــحـيـــــــــــــة (OR= 44. 809, CIs 95%= 5.889 – 340.963)، كان هناك اهمية لطول فترة الرضاعة الطبيعية و للولادة الاولى عند سن مبكر وكذلك لتناول اللحم الابيض والبقوليات والبيض. من جهة اخرى لم يكن هناك تأثيرا ذو اهمية  للحالة الزوجية و المهنة و موقع السكن، و بين اصناف منتجات الألبان المأخوذة والتدخين السلبي.
الاستنتاجات: الغذاء اللاصحي كالالبان عالية الدسم ونمط االحياة الخاطئ قد تكون من عوامل خطرالاصابة بسرطان الثدي بين النساء العراقيات. لذلك يوصى باتباع اسلوب الغذاء الصحي و نمط الحياة  الصحيح ،الذي يمكن استخدامه كبرنامج مناسب للوقاية من سرطان الثدي.
 
Background: Breast cancer is the most common cancer among women and ranked number two afterlung cancer in the world. According to the World Health Organization, breast cancer accounts for22.9% among cancers in women in 2012.Objective: This study was designed to evaluate the dietary pattern particularly dairy productsconsumption and the role of lifestyle on women with breast cancer in Baghdad city and its suburbs.Subjects and Methods: The study was conducted on 100 women with breast cancer, as a case group,compared with a control group comprised of 100 healthy women. Demographic data were collectedfrom both groups. A food frequency questionnaire was used of 33 items of foods for reporting thedietary pattern and modes of life style of the participants. The statistical Chi-square test / SPSS V.22was used to analyze the data.Results: Our data show that 71% of the women in the two groups were found to be overweightwith body mass index (BMI 25-29.9). 90% of obese women represented in case group (BMI ≥30), while82% of normal weight women (BMI 18.5-24.9) were in control group. Approximately 61% of womenin both groups were in post-menopausal age. Intake of high fatty dairy products by the participantsshowed a statistically significant increase in breast cancer risk (OR=1.625, CIs 95%=0.686-3.847).Consumption of vegetables and fruits was significantly lower (P˂0.01) in case group than in the controlgroup. Furthermore, roughly 68% women in the case group used to smoke cigarettes. In addition, lackor decreased regular physical exercises (never with ≥1 practice per wk) was statistically significant(OR= 44. 809; CIs= 5.889 –340.963). Other parameters, including long period of breastfeeding, earlyage at first birth and consumption of white meat, beans and eggs were all reported to have significance.On the other hand, there was no correlation with the marital status, occupation, living area, class ofdairy products, and passive smoking.Conclusion: Unhealthy dietary habits especially high-fat dairy intake and wrong lifestyle may be riskfactors and predispose Iraqi women for breast cancer development. Therefore, eating healthy food andfollowing correct lifestyle are highly recommended as a suitable program for the prevention of breastcancer.
 
Publisher College of Medicine-University of Baghdad
 
Date 2018-09-02
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article
 
Format application/pdf
 
Identifier http://iqjmc.uobaghdad.edu.iq/index.php/19JFacMedBaghdad36/article/view/19
10.32007/19jfacmedbaghdad36.v60i2.19
 
Source Journal of the Faculty of Medicine Baghdad; Vol 60 No 2 (2018): Journal of the Faculty of Medicine -Baghdad; 119-125
مجلة كلية الطب بغداد; مجلد 60 عدد 2 (2018): Journal of the Faculty of Medicine -Baghdad; 119-125
2410-8057
0041-9419
10.32007/19jfacmedbaghdad36.v60i2
 
Language eng
 
Relation http://iqjmc.uobaghdad.edu.iq/index.php/19JFacMedBaghdad36/article/view/19/14
10.32007/19jfacmedbaghdad36.v60i2.19.g14